r. Imieniny:
logo

PIERWSZE DNI W HISZPANII UCZNIÓW ZSZ NR 2 W DĘBLINIE

23.07.2018
PIERWSZE DNI W HISZPANII UCZNIÓW ZSZ NR 2 W DĘBLINIE Szesnastu uczniów ZSZ nr 2 w Dęblinie przybyło w poniedziałek (8 lipca) wraz z opiekunami do Vigo na północy Hiszpanii. Młodzież z klas o profilu ekonomicznym, hotelarskim i gastronomicznym odbywa staż w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój finansowanego ze środków Unii Europejskiej u lokalnych hiszpańskich pracodawców.

 
Wyjazd jest doskonałą okazją nie tylko do utrwalenia umiejętności zawodowych, ale również do żywego zetknięcia się z językiem, a także z kastylijską i galicyjską kulturą, bogatą kuchnią i wielosetletnimi tradycjami tego niezwykłego regionu.
 
Galicja przywitała beneficjentów europejskiego programu piękną, słoneczną pogodą, która stanowiła doskonałą okazję do wypadu na pobliską plażę w Samil nad Atlantykiem. Równie serdeczne okazało się przyjęcie zgotowane dęblinianom przez miłą i chętnie służącą pomocą obsługę Hotelu Casais, w którym zatrzymali się uczniowie i wychowawcy. Wolny czas wypełniają wędrówki po urokliwym mieście, zwiedzanie parków, starówki i słynnego portu, z którego żeglarze i koloniści wypływali niegdyś na podbój Nowego Świata. Nawiązują się pierwsze spontaniczne kontakty z otwartymi, sympatycznymi mieszkańcami Vigo.
 
Pierwsze dni pracy były dla stażystów okazją do zapoznania się z nowymi kolegami i przełożonymi, a także czekającymi ich zadaniami i obowiązkami. Uczniowie chętnie nabywają nowych umiejętności poznając specyfikę pracy w międzynarodowym środowisku, do którego kluczem okazuje się znajomość języków obcych. Nasi kucharze pracują w regionalnych lokalach gastronomicznych, gdzie podawane są miejscowe przysmaki, słynne „pescados y mariscos”, podczas gdy ich koleżanki zaznajamiają się z tajnikami obsługi hotelowej w dużym mieście drugiego najczęściej odwiedzanego przez turystów kraju na świecie. Uczniowie technikum ekonomicznego odkrywają reguły funkcjonowania hiszpańskich przedsiębiorstw.
 
Pobyt, zarówno w aspekcie czysto zawodowym, jak i turystycznym zapowiada się niezwykle owocnie. Relację znad Atlantyku będziemy dla Państwa uzupełniać na bieżąco. ¡Saludos cordiales desde España!

 
Michał Hułyk
Powrót