Celem Konkursu było zwrócenie uwagi na kształtowanie prozdrowotnych zachowań poprzez promocję odpowiednich nawyków żywieniowych, a także wymiana doświadczeń kulinarnych. Uczestnicy konkursu pogłębili swoją wiedzę na temat potraw i produktów regionalnych oraz tradycji Lubelszczyzny.
O godzinie 9.00 uczestników i jurorów powitała pani Gabriela Wojdat, dyrektor szkoły, która dała sygnał do rozpoczęcia konkursowych zmagań. Zadaniem uczniów było przygotowanie w ciągu dwóch godzin 4 porcji dania zasadniczego, potrawy kuchni regionu lubelskiego wraz z dodatkami, ale w nowoczesnej odsłonie.
W trakcie konkursu uczestnicy wykonali następujące potrawy:
Dania oceniło jury, w którego składzie znaleźli się absolwenci naszej szkoły:
Marek Rybacki – kucharz specjalista, przewodniczący jury
Renata Rybacka – członek jury
Konrad Woliński – członek jury
Oceniono nie tylko smak potraw, ale ich oryginalność, sposób prezentacji, przygotowanie i organizację pracy w kuchni. Jury nie miało łatwego zadania, ponieważ wszystkie potrawy były wykonane na wysokim poziomie i ładnie podane. Uczniowie wykazali się dobrą techniką, pomysłowością i kreatywnością, serwując dania często nam nieznane, ale niezwykle smaczne.
Spośród uczestników wyłoniono trzech laureatów:
I miejsce: Natalia Bogusz i Patrycja Filiks
II miejsce: Ewelina Matuszewska i Weronika Miażdżyk
III miejsce: Jakub Wąsik i Damian Kazimierak, których potrawa ponadto zdobyła serca, a raczej żołądki publiczności.
Natalia z Patrycją, zwyciężając w konkursie, zyskały prawo do reprezentowania naszej szkoły na I Lubelskim Konkursie Szkół Gastronomicznych, który odbędzie się 23 listopada przy ZS5 im. Jana Pawła II w Lublinie. W jak najlepszym przygotowaniu zespołu do dalszych zmagań konkursowych obiecał udzielić swojego wsparcia pan Marek Rybacki.
Korzystając z okazji, zostało tego dnia zorganizowane spotkanie naszych absolwentów (zasiadających w jury), ze wszystkimi uczniami klas gastronomicznych. Panowie opowiedzieli o swojej pracy i osiągnięciach, oraz udzieli cennych wskazówek, jak rozwijać swoje zainteresowania zawodowe.
Organizatorami konkursu były panie: Teresa Flont, Elżbieta Pataj oraz Marta Szpadzik.
Elżbieta Pataj