r. Imieniny:
logo

KUCHARZ NA MEDAL 2017 – KULINARNA RYWALIZACJA W ZSZ NR 2 TEGOROCZNE HASŁO: „KAŻDĄ KASZĘ CHĘTNIE ZJEMY, ZARAZ JĄ PRZYGOTUJEMY"

31.10.2017
KUCHARZ NA MEDAL 2017 – KULINARNA RYWALIZACJA W ZSZ NR 2 TEGOROCZNE HASŁO: „KAŻDĄ KASZĘ CHĘTNIE ZJEMY, ZARAZ JĄ PRZYGOTUJEMY" 26 października 2017 r. dwunastu uczniów (sześć zespołów dwuosobowych) klas technikum o profilu gastronomicznym i zasadniczej szkoły zawodowej rywalizowało w kolejnej odsłonie szkolnego konkursu gastronomicznego „Kucharz na medal”. W przygotowanych potrawach musiała być wykorzystana kasza – produkt nie zawsze doceniany w naszych kuchniach.

Celem Konkursu było zwrócenie uwagi na kształtowanie prozdrowotnych zachowań poprzez promocję odpowiednich nawyków żywieniowych, a także wymiana doświadczeń kulinarnych. Uczestnicy konkursu pogłębili swoją wiedzę na temat potraw i produktów regionalnych oraz tradycji Lubelszczyzny.

 

O godzinie 9.00 uczestników i jurorów powitała pani Gabriela Wojdat, dyrektor szkoły, która dała sygnał do rozpoczęcia konkursowych zmagań. Zadaniem uczniów było przygotowanie w ciągu dwóch godzin 4 porcji dania zasadniczego, potrawy kuchni regionu lubelskiego wraz z dodatkami, ale w nowoczesnej odsłonie.

 

W trakcie konkursu uczestnicy wykonali następujące potrawy:

 

  • Kotlety z kaszy jęczmiennej – Kamil Kozłowski i Bartek Markowski kl. 3Tg
  • Kasza w nowoczesnej odsłonie z ziołowym antrykotem wołowym – Jakub Wąsik i Damian Kazimierak kl. 3 Tg
  • Pizza z kaszą gryczaną – Ewelina Matuszewska i Weronika Miażdżyk kl. 3a
  • Kotlety ryżowe ze szpinakiem – Natalia Filipek i Paulina Maraszek kl. 2Tg
  • Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami – Paulina Florek i Natalia Reszka kl. 2Tg
  • Placuszki żukowskie – Natalia Bogusz i Patrycja Filiks kl. 2Tg

 

Dania oceniło jury, w którego składzie znaleźli się absolwenci naszej szkoły:


Marek Rybacki – kucharz specjalista, przewodniczący jury

Renata Rybacka – członek jury

Konrad Woliński – członek jury

 

Oceniono nie tylko smak potraw, ale ich oryginalność, sposób prezentacji, przygotowanie i organizację pracy w kuchni. Jury nie miało łatwego zadania, ponieważ wszystkie potrawy były wykonane na wysokim poziomie i ładnie podane. Uczniowie wykazali się dobrą techniką, pomysłowością i kreatywnością, serwując dania często nam nieznane, ale niezwykle smaczne.

 

Spośród uczestników wyłoniono trzech laureatów:

I miejsce: Natalia Bogusz i Patrycja Filiks

II miejsce: Ewelina Matuszewska i Weronika Miażdżyk

III miejsce: Jakub Wąsik i Damian Kazimierak, których potrawa ponadto zdobyła serca, a raczej żołądki publiczności.

 

Natalia z Patrycją, zwyciężając w konkursie, zyskały prawo do reprezentowania naszej szkoły na I Lubelskim Konkursie Szkół Gastronomicznych, który odbędzie się 23 listopada przy ZS5 im. Jana Pawła II w Lublinie. W jak najlepszym przygotowaniu zespołu do dalszych zmagań konkursowych obiecał udzielić swojego wsparcia pan Marek Rybacki.

 

Korzystając z okazji, zostało tego dnia zorganizowane spotkanie naszych absolwentów (zasiadających w jury), ze wszystkimi uczniami klas gastronomicznych. Panowie opowiedzieli o swojej pracy i osiągnięciach, oraz udzieli cennych wskazówek, jak rozwijać swoje zainteresowania zawodowe.

 

Organizatorami konkursu były panie: Teresa Flont, Elżbieta Pataj oraz Marta Szpadzik.

 

Elżbieta Pataj

Powrót